Politiker i Israel kritiseras för dödsskjutningar

En israelisk undersökningskommission riktar stark kritik mot den dåvarande regeringens sätt att hantera ett uppror bland araberna i norra Israel för snart tre år sedan. Israelisk polis dödade under sammandrabbningarna 13 israeliska araber.
Det var den dåvarande premiärministern Ehud Barak som bad en kommission titta närmare på vad som egentligen hände när 13 araber bosatta i Israel förlorade livet i sammandrabbningar med polisen. Bråken ägde rum i samband med att den så kallade andra intifadan började hösten 2000. Oroligheterna spreds Oroligheterna bland palestinierna på de ockuperade områdena Västbanken och i Gaza spreds också till norra Israel som har stor arabisk minoritet. I över en vecka pågick gatustrider där araberna blockerade gatorna och kastade sten och israelerna sköt gummimantlade kulor och använde tårgas för att återställa lugnet. Kommission konstaterar att den dåvarande regeringen med premiärminister Ehud Barak i spetsen uppenbarligen inte begrep hur allvarlig situationen var och hur den skulle hanteras. Barak anklagas också för inte att ha gjort tillräckligt för att hindra polisen från att använda dödliga vapen mot demonstranter och stenkastare. rejält misslyckande Men kommissionen rekommenderar ändå inga åtgärder mot Ehud Barak för hans tillkortakommanden. Det gör den däremot när det gäller Baraks säkerhetsminister Shlomo Ben-Ami. Shlomo Ben-Amis uppträdande var ett rejält misslyckande, tycker undersökningskommission. Han misslyckades med att förbereda polisstyrkorna tillräckligt, han bad dem inte vara försiktiga då de använde dödsbringande vapen och han kontrollerade inte vad de sysslade med under oroligheterna. Därför, säger kommissionen, kan Shlomo Ben-Ami inte få ett ministerjobb igen.
Christer Fridén christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".