”Snabb förhandling väntas om kronans värde i EMU”

Nyligen väckte statsminister Göran Persson stor uppmärksamhet när han sa att införandet av euron kan senareläggas till efter 2006 för att Sverige aldrig kan acceptera ett skambud på kronan. Men professor Harry Flam tror inte alls att förhandlingarna om kronkursen kommer ta lång tid.
– Jag tror inte frågan om knytkursen kommer var något större problem, säger Harry Flam, professor i nationalekonomi. Om Sverige säger ja till euron så lämnar vi ju kronan bakom oss. Men innan vi byter valuta måste vi veta exakt hur många kronor vi får för euron. Detta kallas för knytkurs. Den frågan avgörs någon gång under denna höst. Då sätter sig nämligen ett antal kostymklädda herrar och en och annan kvinna någonstans på en hemlig ort under en helg då finansmarknaderna är stängda. På mötet finns å ena sidan folk från den svenska regeringen och å andra sidan EMU-ländernas särskilda finansiella kommitté som är den grupp som förbereder ekonomiska beslut i euro-området. Grupperna förhandlar om och bestämmer en centralkurs mellan kronan och euron. Denna kurs bestäms av hur mycket en varukorg kostar i Sverige jämfört med EMU-länderna och även flera andra ekonomiska måttstockar som till exempel den ekonomiska tillväxten. Persson oroar sig för skambud Det är vid denna förhandling Persson är rädd för att Sverige ska få ett skambud, men Harry Flam tror att det kommer gå smidigt och inte vålla några större diskussioner. – Jag tror EU kommer vara väldigt angeläget om att underlätta Sveriges inträde. Dessutom har det hittills inte varit några större förhandlingar om de här knytkurserna. Det har i stort sett bestämts av marknaden, det vill säga man har tagit den kurs som varit på valutamarknaden. Efter att en centralkurs bestämts ska vi i Sverige visa att vi under två år lyckas hålla kursen stabil mot euron innan vi slutligen i slutet av år 2005 kan låsa kronans värde mot euron och byta ut sedlarna och mynten den första januari 2006. Statsminister Göran Persson anser att knytkursen är viktig. – Vi vore ju fullständigt tappade bakom en vagn om vi nu sa att oavsett vilken knytkurs vi nu får så kliver vi med rakt in. Vi kan ju få ett skambud, sa Göran Persson till Ekot i fredags.
Edvard Unsgaard edvard.unsgaard@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".