Klent stöd för facket på arbetets dag i USA

I samband Labour Day som är just arbetarnas helgdag här i USA kommer siffror som visar att allt färre amerikaner är med i facket, 13 procent jämfört med 35 procent på 50-talet, en nedgång som naturligtvis oroar John Sweeney, ordförande för den fackliga centralorganisationen AFL-CIO.
- Det är allvarligt att anställda fortfarande inte alltid får organisera sig, säger Sweeney. För enligt honom handlar det inte om att intresset bland amerikanerna egentlingen har minskat, utan att bildandet av fackklubbar stoppas av arbetsgivarna, som tar hjälp av vad AFL-CIO beskriver som en ofta anti-facklig arbetsmarknadslagstiftning, men även olagliga påtryckningsmetoder. 25 procent av de som arbetar aktivt med att bilda nya fackklubbar har, enligt organisationen, förlorat sina jobb, vilket strider mot lagen. John Sweeney menar också att andelen fackanslutna minskar eftersom arbetslösheten stigit och sysselesättningen minskat kraftigt de senaste åren - nio miljoner amerikaner är nu arbetslösa. Men kritikerna anser att de fackliga organisationerna i USA inte lyckat modernisera sig och därför inte lockar nya medlemmar. Bushadminstrationen och facket är också ofta på kollissionskurs och Sweeney, som är en grånad veteran, säger att den nuvarande arbetsmarknadsministern Elaine Chao är den mest anti-fackliga han mött, men hon försvarar sig. - Facken representerar enbart 13 procent av arbetskraften, jag måste representera alla som jobbar, säger Chao. Och det enda hon och Sweeney tycks vara överens om denna Labour Day är att det viktigaste nu är att försöka skapa nya arbetstillfällen. Anders Ask New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".