”Muslimsk stat hör inte hemma i EU”

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan är på PR-resa i Europa för att tala för ett turkiskt medlemskap i EU och han hoppas på stöd från Tyskland. På tisdagen besöker han Berlin och en gammal debatt har fått nytt liv, flera tyska kristdemokrater anser att en stat med muslimer inte hör hemma i EU. Det har både sårat och retat de två miljoner turkar som bor i Tyskland.
– Ställs man utanför så här, så får man ingen känsla för tyskland, så kommer dr och säger att man inte engagerar sig, integrerar sig. Men vi har funnits här i snart 40 år, och vi är muslimer, så hur kan man då överhuvudtaget diskutera om muslimer hör hemma i EU, säger Tergi Kaihan, född i Turkiet men uppväxt och utbildad till arkitekt i Berlin. ”Muslimsk stat hör inte hemma i EU” Det kristdemokratiska utspelet handlar om att en muslimsk stat inte hör hemma i EU. Den kände CSU-politikern, Michael Glos hävdar att det kommer att bli huvudfrågan i nästa års val till Europa-parlamentet. Men trots detta så finns förhoppningar här i Berlin. – Om tio år är vi kanske med, säger Ahmet Ukavelo. Ett EU-medlemskap skulle betyda att jag inte behöver ett visum, jag kan resa fritt i Euorpa. Kriminella ungdomar utvisas Han är inte ensam, bara i Berlin finns över 120 000 turkiska medborgare. En annan fråga som aktualiseras med jämna mellanrum, är utvisningarna av kriminellt belastade ungdomar: – En släkting, han växte upp här, hade sina föräldrar och syskon här, men han utvisades efter att ha begått ett brott. Så vad gjorde han? – Han sålde narkotika, nu bor han i Turkiet, det hade inte hänt om vi var med i EU, då hade han fått stanna kvar efter avtjänat fängelsestraff, säger han. ”EU en kristen klubb” I Kreutzberg är arbetslösheten hög, likaså ungdomsbrottsligheten och narkotikan flödar. Det finns de som anser att Tyskland och EU är en kristen klubb. – Man får en känsla av att dom inte vill släppa in en, säger Tergi Kaihan.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".