Nya domstolar i Irak överhopade med arbete

Efter att Saddam Hussein störtades har Irak drabbats av en epidemi av kidnappningar och våldsbrott. Men på några håll i Irak inrättar den USA-ledda ockupationsmakten nu domstolar som snabbt blivit överhopade av arbete.
Det är rörigt i domstolshuset i Basra, Iraks näst största stad. En man som anklagas för bilstöld bedyrar sin oskuld. – Allt jag gjorde var att hjälpa en sjuk man att köra hans bil, säger Adel. De kalashnikov-försedda poliserna omkring honom himlar med ögonen. Adel har handbojor på sig och väntar på rättegång. En trappa upp sitter chefsdomaren Abdul Samid bakom ett enormt skrivbord. Han är bekymrad över alla dödshot hans domare får ta emot nästan dagligen. – Britterna skyddar sig själva, men inte oss, vi domare måste riskera livet varje dag för att göra vårt jobb. Vi har alldeles för små resurser, säger han. Kring domstolens entré vimlar det av civilklädda män med Kalashnikovs, de är här för att skydda domstolen från attacker. I entrén sitter också Zeinab Karim och gråter, hennes son Yasim har gripits fast han är skottskadad. – Jag får inte ens ge honom mat i fängelset, säger hon. Många irakier välkomnar att rättsväsendet nu sakta börjar fungera. Men de flesta tycker att det går alldeles för långsamt. På ställen där det överhuvud taget finns någon irakisk polis saknas elementär utrustning som skrivbord, telefoner och patrullfordon. Alla här verkar rädda för att drabbas av brott. Taxichauffören Mandar Ali rattar sin stora Chevrolet runt Basra. Han säger att bilrånare inte tvekar att döda för en bil, han har många historier om vänner som drabbats. – Jag känner mig som en man med en köttbit, omgiven av hungriga hundar, säger han.
Nils Horner, Basra
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".