Dyrare försäkra hus med översvämningsrisk

Försäkringsbolagen kan komma att neka försäkringar eller ta ut högre premier för byggnader som riskerar att drabbas av översvämningar. Orsaken är riskerna för oväder på grund av klimatförändringar som allt fler forskare varnar för, samtidigt som bebyggelsen på många håll inte är anpassad för det.
– Vi vet redan idag genom de karteringar man gjort att det finns översvämningsområden i Sverige där det finns byggnader för att man inte sett riskerna tidigare, och riskerna ökar med klimatförändringen. Då kan man undra över hur stora skador som kan uppstå, säger Torbjörn Olsson, omvärldsanalytiker på Länsförsäkringar. Än så länge är problemen med översvämningar relativt små ur försäkringsbolagens vinkel, men det finns en oro inför framtiden. Arvika kostade 100 miljoner Översvämningarna i Arvika för tre år sen kostade försäkringsbolagen 100 miljoner kronor och liknande summor fick man betala samma år i mellersta Norrland. Efter de översvämningar vi sett på andra håll i Europa kan det handla om miljardbelopp i ersättningar, ett skräckscenario även för försäkringsbolagen. Många kommuner har inte tänkt vare sig på långsiktiga förändringar eller mer normala variationer i vattenflödena, och det betyder många byggnader är felplacerade, om man ska undgå skador i framtiden. Gardera sig mot utgifter För försäkringsbolagen handlar det därför om att gardera sig mot stora kostnader. – Att vägra försäkringar kommer bara att ske i undantagsfall, säger Thorbjörn Olsson. Att ta ut högre premier kan man göra som man tar ut högre premie för ett trähus än ett stenhus när det gäller brand eller en bil i Stockholm än i Norrköping. Thorbjörn Olsson, som presenterade försäkringsbranschens syn på SMHI:s miljö- och klimatdagar i veckan, välkomnar den översyn som många kommuner nu gör av översvämningsmarker. Han vill också se hårdare bedömningar när bygglov beviljas i känsliga områden. Framför allt hoppas han på det förebyggande arbetet. – Det är ett gemensamt intresse för försäkringsbolagen och kommunerna, säger Thorbjörn Olsson på Länsförsäkringar. De hus som byggs idag kommer att stå där de står om femtio och kanske sjuttio år också, och då kan vattenförhållandet vara annorlunda. Vad kan man göra för att förhindra det? – Det gäller att inte ställa fler hus där det finns risker och att valla in, som man gör i Kristianstad nu, säger Torbjörn Olsson. Det handlar också om att skaffa sig beredskap för vad man gör om man får en översvämning för att minska skadorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".