Obligatoriskt självförsvar i skolan

Torsskolan i Torsås söder om Kalmar inför i höst ett nytt obligatoriskt ämne för flickor, självförsvar. Lena Sandgren Schwartz, biträdande rektor på högstadieskolan, tycker att ämnet är en viktig del av det jämställdhetsarbete som skolan just nu startat.
– Generellt så har ju våldet ökat. Även nedsättande omdömen, speciellt om flickor är ju väldigt vanligt. Man kallar varandra för precis vad som helst, säger Lena Sandgren Schwartz. Skolan har fått 75 000 kronor av Göteborgs universitet som ska gå till jämställdhets aktiviteter. Förutom själförvar så blir det det en del teater, föreläsningar och diskussioner. Även lärarna ska få sin egen lilla dos. Målet med självförsvarsträningen, som varje tjej i årskurs åtta och nio kommer att få, är att öka tjejers självförtroende och säkerhet så att de inte ska vara rädda för att vara ute när det är mörkt. Fast hur ät det med jämställdheten när det bara är tjejer som får träna självförsvar. – Vi har haft den diskussionen också. Men det är två saker. Det ena är att vi har begränsat med pengar. Det andra är att just flr tjejer verkar det vara så att de begränsar sig själva. De går inte på statistiken att det är mest farligt för killar. De begränsar sig själva och känner sig rädda och så. Det är ett sätt att få deras självförtroende att öka. Sen satsas det ju rätt mycket på killar ändå så jag tycker att tjejerna kan få lite också. Tre tjejer som har varit med på själförsvarskursen är Lindamaria, Andrea och Sabina. De visste var det skulle slå för att det skulle göra mest ont. – Mellan benen. Är det där ni slår eller? – Ja. Det är där de är mest sårbara.
Lotta Hoff, SR Kalmar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".