Många frågetecken kring sjunken ubåt

Frågetecknen är många kring den ryska ubåt som sjönk utanför Kolahalvön i helgen. Den ende överlevande hålls isolerad och kritiken mot marinen är skarp från flera håll. Ryska försvarsledningen har beslutat stoppa alla vidare bogseringar av ubåtar.
På måndagskvällen visades suddiga bilder från vraket av ubåt 159, som ligger på 170 meters djup utanför Kolahalvön. Samtidigt växer kritiken mot marinen som tillät tio man ombord på ubåten. Den var surrad med stålvajrar på en ponton och när dessa brast var de flesta inne i ubåten och hade ingen chans att ta sig ut. Trots att de varnades via radio att lämna fartyget. Dessutom åkte räddningsstyrkor i helikopter till fel ubåt så räddningsaktionen fördröjdes. En tidigare befälhavare för just denna typ av ubåt, konstaterade att han aldrig skulle ha tillåtit något manskap inne i ubåten och att högst tre behövs ombord vid en bogsering Men vad som egentligen hände är oklart. Den ende överlevande, Maxim Tsibulsky, har inte ens fått träffa sin pappa där han ligger på sjukhus. Endast tv har tillåtits sända ut bilder av Maxim, men inga journalister har fått prata med honom. Miljögrupper har också varnat för att de typ av kärnbränsle som användes i dessa 40 år gamla fartyg är betydligt farligare än dagens kärnbränsle. Alexander Nikitin miljöaktivist vid Bellona, och själv tidigare kapten i marinen, kritiserar beslutet att flytta ubåten. Istället borde reaktorerna ha lossats i hamn innan den forslades för skrotning. Problemet är att de hamnar där skrotning av ryska marinens flotta ska ske. Det saknas pengar och utrustning för att demontera fartygen idag. Därför finns stor risk att gammalt kärnbränsle läcker från andra skrotfärdiga ubåtar som fortfarande finns i hamnar i Norra ishavet.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson-lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".