Svenskar röstar om EMU i New York

Kommer valdeltagandet att bli lika stort i EMU-omröstningen som i andra val. Det är en fråga som upprepats många gånger nu. Bland de röstberättigade finns drygt 100 000 svenskar bosatta utomlands och nu när valet handlar om eurons införande väntas fler än vanligt rösta. Trots att de inte är särskilt många kan de få en avgörande roll om valresultatet blir jämnt.
Ekot har pejlat intresset i New York hos kanslichefen på generalkonsulatet Anders Jansson – Här i New York har vi haft ett niottiotal som har röstat och det är ganska normalt för vad vi brukar ha i samband med röstningar, säger Anders Jansson. Anders Jansson säger att de flesta utlandssvenskar numera poströstar och det är svårt att göra någon exakt beräkning av hur många som utnyttjar sin rösträtt. En som definitivt kommer att göra det är Anna som bott i USA i åtta år. Men hon var lite osäker om hon skulle få rösta. – Jag har varit utskriven ur Sverige ett tag så jag var tvugen att ta rreda på i gall jag fick rösta. Men känner du dig berörd av om det blir euro eller inte i Sverioge om du bott i USA i åtta år? – Det har jag funderat på och det här är en av de saker jag tycker är viktig. Jag tror att jag kommer flytta hem någon gång i framtiden så det känns viktigt att rösta, säger Anna. Anders Jansson tror att den sista tiden fram till den 14 september kommer att bli en större tillströmning till det lilla valbåset på konsulatet här mitt på Manhattan. – Vi brukar ha folk som även kommer efter den tid som vi har officiellt öppet. Men vi tar emot alla så länge vi ser att vi kan få hem rösterna, säger Anders Jansson, kanslichef.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".