Knytkursen utan större betydelse

Frågan om vilken kurs kronan ska få om vi byter kronan mot euron har fått ny akualitet, sedan statsminister Göran Persson, i förra veckan sa, att ett EMU-inträde kan försenas om vi får ett skambud på kronan. Men, professorn i internationell ekonomi Harry Flam, menar att det har ingen större betydelse exakt till vilken kurs kronan knyts mot euron.
Om Sverige säger ja till EMU ska vi byta valuta och kronans värde ska bestämmas och knytas till euron. Den diskussionen handlar om konflikten mellan å ena sidan exportindustrin, med bland annat Volvo som vill ha en svag krona och få in mycket pengar för sina bilar när de säljs utomlands, och å andra sidan finns importörer och konsumenter som vill ha en stark krona så att man kan köpa mer för den svenska kronan. Harry Flam tror dock inte att det blir några problem i diskussionerna mellan svenska intressen och EU eftersom de andra länerna vill ha in Sverige. En del debattörer som till exempel folkpartiledaren Lars Leijonborg är rädda för att vi permanentar den svaga kronan vid en för svag knytkurs. Men även om den kursen blir fel är det inte ett långsiktigt problem heller, enligt Harry Flam. 12 EMU-länder har redan knutit sina egna valutor till euron och infört euron. Där har det inte varit särksilt mycket diskussion enligt Harry Flam.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".