Ottarshögen utsatt för gravplundrare

I måndags upptäcktes att gravplundrare slagit till mot Ottarshögen i norra Uppland. Fortfarande är det oklart vad som har försvunnit från fornlämningen. Länsstyrelsen i Uppsala ser mycket allvarligt på brottet.
– Det är allvarligt. Dels är det ett brott mot gällande lag. Dels är det att beröva människor deras kulturarv, säger länsantikvarie Karl Johan Eklund. Det är enligt lag förbjudet gräva på en plats som är klassad som fornlämning. Förbudet gäller oavsett om fornlämningen är känd av myndigheterna eller inte. Spåren på gravfältet Ottarshögen antyder att plundrarna dessutom använt en metallsökare. För det krävs det extra tillstånd från länsstyrelsen. Det är fortfarande oklart om något äldre föremål stulits från platsen. I regel ligger de större gravfynden djupare än vad groparna i det här fallet är grävda. Bent Syse är chef för arkeologiska avdelningen på Upplandsmuseet och han säger att det kan blir svårt för plundrarna att sälja sitt byte. Om de nu fått med sig något av värde. – Vad man gör med det vet vi inte. Det är ju inte någon större marknad i Sverige för förhistoriska föremål av ädlare typ. Det är väl snarare så att de kanske sitter på det själva. Vad vet ni om ligor som handlar med sådana här föremål? – Vi vet ingenting om det från fastlandet. Vi vet att på Gotland, under den värsta perioden, opererade stora ligor. De kom nerifrån Europa men fanns även nationellt. I Vendel socknen har flera av landets förnämsta guldskatter från järnåldern hittats. Plundringen är polisanmäld. Vad som nu väntar är att när och området och groparna ska nu undersökas noggrannare efter fler spår av plundrarna.
Ola Björnör, SR Uppland ola.bjornor@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".