Bostadsbyggandet står still trots nya bidrag

Bostadsbyggandet i landet står stilla för tredje året i rad. Det blir bara 20.000 nya lägenheter i år, enligt Boverkets prognos. Ute i landet ökar byggandet, men i Stockholm minskar det. Bara 5.000 påbörjas här, en nedgång med 1.500.
- Det tar tid att få upp ånga i det allmännyttiga byggandet. När det gäller bostadsrättsmarknaden i Stockholm så ser vi att bland de stora aktörerna att dyra lägenheter är svårsålda men att man försöker ställa om sin produktion till lite billigare lägenheter, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket. Färre studentbostäder Det byggs färre studentbostäder också i Stockholm och tillsammans med minskningen av bostadsrätterna förklarar nedgången. Detta trots att bostadsbristen är störst i Stockholm med nästan 87.000 i bostadskön i dag. Det är också i Stockholm som regeringens nya investeringsstimulans för nya små hyreslägenheter är störst. Här kan bidraget bli maximalt 210.000 kr per lägenhet. Det här bostadsstödet trädde dock i kraft så sent som för två veckor sen då regeringen var tvungen att få EU:s godkännande först. 25 procent mindre än målsättning Boverket tror bostadsbyggandet kommer att öka andra halvåret nästa år och 2005 så kommer även investeringsstimulansen att ge utslag. Ändå byggs det då bara 23.000 lägenheter tror Boverket. Totalt från i år till och med 2006 byggs det cirka 90.000 lägenheter, det är 25 procent mindre än vad regeringens målsättning inför valet: 120.000 nya lägenheter. Det dröjer innan regeringens stöd slår igenom, enligt Hans-Åke Palmgren: - Effekten av det här investeringsstödet förskjuts ju i tiden och nedgången i Storstockholm bidrar till att byggandet förskjuts framåt i tiden, säger Hans-Åke Palmgren. Det är en väldigt stor skillnad mellan vad Boverket och vad regeringen tror. - Det här en bedömning som är aktuell jämfört med de bedömningar som regeringen gjorde för några år sen, säger Hans-Åke Palmgren.
Lars-Erik Backman lars-erik.backman@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".