Mord på politiker skulle stoppa EU

Tjeckiska media avslöjar nu en händelse som väcker starka känslor, fast den ligger långt bak i tiden. Den kommunistiska hemliga polisen mördade på 1950-talet politiker i väst för att stoppa framväxten av dagens EU.
Tjeckiens inrikesminister Stanislav Gros säger att fallet är så allvarligt att det direkt ska behandlas av Tjeckiens högsta domstol. Det var i april 1957 som StB, den hemliga polisen i det kommunistiska Tjeckoslovakien, skickade fyra agenter till Frankrike med uppgift att mörda framträdande politiker. Dåtidens nya europeiska samarbete och bildandet av dagens EU, uppfattades som störande sett ur Prags perspektiv. Strassbourgs borgmästare André-Marie Trémeaudou skulle mördas men brevbomben öppnades av borgmästarens hustru Henrietta, som avled av skadorna. Av de fyra gärningsmännen lever fortfarande två och kan räkna med 15 års fängelse. Tjeckien har i dagarna bett USA att utlämna ett nyckelvittne. En före detta höjdare inom säkerhetstjänsten. Ex-tjecken är dock måttligt intresserad av samarbete eftersom han själv var inblandad i planeringen av detta och liknande dåd som sedan skylldes på västtyska neonazister.
Kjell Albin Abrahamsson kjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".