Höstens prövning avgörande för tunneln

Miljööverdomstolens prövning nu i höst kan avgöra Hallandsåstunnelns öde. Järnvägen genom Hallandsåsen är ett projekt som har förföljts av missgrepp och misslyckanden. Det har varit tunnelborrhaveri, förgiftning av vattnet med akrylamid och nu i sommar provborrningar som resulterat i utsläpp av föroreningar och fiskdöd. Polisutredning pågår
En halv kilometer in i berget på norrsidan följer journalister, fotografer, jurister och folk som bor uppe på åsen miljööverdomstolen och Banverkets folk. Banverkets projektchef Christer Möller informerar. – Just här har vi 115 meter upp till markytan, säger han. Och här är vattentrycket i omkring 9 bar. Man kan också se att det finns lite fukt i konstruktionerna uppe i taket. Det är svårast att få tätt i de partier där tvärtunnlarna fäster i huvudtunneln. Träden har dött av torka Också området utanför tunneln uppe på åsen där träden har dött i torkan besöks på tisdagen. Man ska på plats se Lyabäcken där cementutsläppet skedde i juli. Under prövningen ett par dagar framöver vill domstolen ha reda på hur Banverket kommer att hålla tillståndet att få släppa in 100 liter grundvatten i sekunden under byggtiden, om det nu blir något bygge. Man vill också veta hur Banverket ska kunna förse de de torkkänsliga områdena uppe på åsen med vatten. Vatten till bäckar och mossar ska hämtas djupt nere i åsen och innehåller en rad ämnen och metaller som normalt inte finns i såna våtmarker. Gården ligger rakt ovanför bygget Advokat Ragnar Lövdal är ombud för ett lantbrukarpar som har sin gård rakt ovanför tunneln. – Man står ju där nere i tunneln och undrar var min huvudmans fastighet ligger och var är vattnet som egentligen skulle ha flutit där. Det är ju inte synbart i tunneln, men någonstans är det ju. Som mest rörde det sig om omkring 100 meters sänkning på den fastigheten, säger han. Tunneln går nästan igenom min huvudmans trädgård. Vad tänkte du när du stod i tunneln? – Jag tänkte att det är nerlagt väldigt mycket pengar här och även om jag är motståndare till bygget och tycker jag att det är slöseri med pengar, så förstår jag att det finns en strävan att få tunneln färdigbyggd. Men det ska vara på naturens villkor, inte på Banverkets, det är vår målsättning, säger advokat Ragnar Lövdal.
Lasse Olsson, SR Malmö lasse.olsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".