Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig budgetdisciplin oroar EMU-utredare

Det är oroande att Tyskland, Frankrike och Italien inte klarar av att uppfylla stabilitetspakten och fortsätter att missköta statsfinanserna. Det säger den förre EMU-utredaren, professorn i internationell ekonomi Lars Calmfors, som därmed delvis ger statsminister Göran Perssons rätt i sin vänta och se-linje.
– Det är klart att det är oroande att tre av de stora länderna har sådana budgetproblem som de har, säger EMU-utredaren Lars Calmfors. Både i Tysklands och Frankrikes fall kan man få tre år då man överskrider de maximalt tillåtna budgetunderskotten och Italien ligger också nära att överskrida den. Jag skulle gissa att man hjälpligt kommer att klara upp situationen och hålla sig till reglerna, men jag är inte säker. Du uppfattar det som skakigt nu inom EMU? – Jag har själv inte använt argumentet att Sverige bör vänta och se hur det går i euroområdet, men det är klart att om den som säger att osäkerheten idag är lite större om hur EMU kommer att utvecklas, har en viss poäng, säger Lars Calmfors. Håller du med Göran Persson om att man bör vänta och se om reglerna följs? – Om det skulle hända något fullständigt oväntat och all disciplin bryter samman är det ett nytt läge, säger Calmfors. Hur skulle allting bryta samman? – Om man mer eller mindre medvetet sätter sig över reglerna är det en besvärande omständighet, säger EMU-utredaren Lars Calmfors. Både i Tysklands och Frankrikes fall kan man få tre år då man överskrider de maximalt tillåtna budgetunderskotten och Italien ligger också nära att överskrida den. Jag skulle gissa att man hjälpligt kommer att klara upp situationen och hålla sig till reglerna, men jag är inte säker. Du uppfattar det som skakigt nu inom EMU? – Jag har själv inte använt argumentet att Sverige bör vänta och se hur det går i euroområdet, men det är klart att om den som säger att osäkerheten idag är lite större om hur EMU kommer att utvecklas, har en viss poäng, säger Lars Calmfors. Håller du med Göran Persson om att man bör vänta och se om reglerna följs? – Om det skulle hända något fullständigt oväntat och all disciplin bryter samman är det ett nytt läge, säger Calmfors. Hur skulle allting bryta samman? – Om man mer eller mindre medvetet sätter sig över reglerna är det en besvärande omständighet, säger EMU-utredaren Lars Calmfors.
Susanne Palme susanne.palme@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".