Utrotningshotad padda får fristad på Öland

Ett av Sveriges mest sällsynta djur, den nästan helt utrotade grönfläckiga paddan ska få en frizon på Öland. På tisdagen planterades 300 små grodor ut på speciellt förberedda marker i naturreservatet Horns kungsgård.
Claes Andrén är ledare för projektet som redan hållit på i nästan tre år säger att den nya boplatsen är noga utvald. – Detta är ett område där arten har haft en mycket fin förekomst tidigare. Man känner ju till åtminstone 50 stycken gamla lokaler på Öland. Öland har fortfarande stora möjligheter att behålla en fin population av den grönfläckiga paddan om vi bara kan återfå de fina områden som har funnits, det vill säga detta hedartade landskap med grunda vattensamlingar. Finns bara i Limhamn Det finns bara omkring 300 grönfläckiga paddor kvar i Sverige och de finns i stort sett bara på en plats, i kalkbrottet i Limhamn utanför Malmö. Som fullvuxen blir den omkring en decimeter, men de som nu sätts ut på Öland är bara några månader och mellan tre och fyra centimeter långa. Hördes senast för tio år sedan För tio år sedan hördes paddan senast på Öland, inte långt från Horns kungsgård. Men ändringar i miljön förstörde paddans chanser då. Claes Andrén tror att förutsättningarna att lyckas den här gången är goda. – Ja, jag tror att vi under våren år 2005 ska kunna höra ropande eller drillande hannar, säger Claes Andrén och härmar lätet.
Jan Rindstig, SR Kalmar jan.rindstig@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".