Arbetslösas barn samlas i särskilda dagisgrupper

I strid mot direktiven för svensk förskola har det i flera stadsdelar i Göteborg organiserats särskilda förskolegrupper bara för arbetslösas och föräldraledigas barn. Systemet kritiseras nu av Skolverket, Lärarförbundet och förskoleministern.
– Förut hade hon jämnåriga flickor som lekte med henne. Men plötsligt var det bara att säga hejdå till dem, säger Choann, arbetslös, vars dotter nu går på en förskoleavdelning i Angered i Göteborg där det bara finns barn till föräldrar som inte jobbar. Barn till arbetslösa och föräldralediga har laglig rätt till tre timmar varje dag i förskolan. Det är en del i regeringens reformpaket om allmän förskola och maxtaxa. För att organisera de så kallade tretimmarsbarnen så väljer nu flera stadsdelar i Göteborg, främst i områden med hög arbetslöshet, att skapa särskilda grupper för arbetssökandes och föräldraledigas barn. Föräldrar kritiska Men det systemet får inte bara kritik från föräldrarna, utan också från fackligt håll. – Hela idén med att barn till arbetslösa skulle få ha kvar sin förskoleplats var att de inte skulle behöva mista kontakten med sina kamrater bara för att föräldern blev arbetslös, säger Solweig Eklund, vice ordförande i Lärarförbundet. – Då tycker jag det är en rätt egendomlig tanke att de bildar särskilda grupper. Då måste de ju bryta grupp för att föräldern blir arbetslös. Sedan måste de förmodligen byta grupp igen när föräldern får arbete. – Jag tycker man förfuskar idén med att förskolan är ett erbjudande för barnen och att man ska ha en så stor kontinuitet som möjligt för dem, säger Solweig Eklund. Göteborg har under många år haft problem med långa köer till förskoleplatserna. För att komma till rätta med köerna så har man nyligen sänkt antalet timmar som arbetslösas och föräldraledigas barn får vara i skolan. Fler tretimmarsbarn per avdelning Genom att bilda särskilda avdelningar för tretimmarsbarnen så är det tänkt att dubbelt så många barn ska få plats på en avdelning: 15 på förmiddagen och 15 på eftermiddagen. Men det var inte så här regeringen hade tänkt sig att tillvaron skulle se ut för tretimmarsbarnen. På de avdelningarna ges det plats för dubbelt så många barn, en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp. – Det var inte avsikten med reformen att barn skulle finnas i särskilda avdelningar. Tanken var att barn till föräldrar som blir arbetslösa, eller får ett syskon, inte ska ryckas upp ur sin vardagliga och bekanta miljö utan finnas kvar där. För barnens skull är det inte en bra lösning. Det är jag väldigt bekymrad över, säger förskoleminister Lena Hallengren.
Anna Jaktén anna,jakten@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".