Nytt lånerekord i Storbritannien

Britterna slog nya rekord i bostadslånande igen i juli - och den länge förutspådda nedgången i de rekordhöga brittiska huspriserna har inte blivit verklighet, bostadspriserna fortsätter stiga om än i långsammare takt.
Britterna lånade rekordsummor i juli: nationens samlade bolånande steg med över 100 miljarder kronor, den största ökningen sen statistik över bolånen började föras för tio år sedan. Men en betydande del av de nya lånen handlar inte om att köpa hus eller lägenhet - sporrade av låga räntor, låg arbetslöshet och flera av år av ständiga och dramatiska husprisstegringar har britterna lånat på sina alltmer värdefulla hem och hållit den brittiska ekonomin uppe genom att konsumera. Det har förutspåtts länge att detta var en bubbla på väg att brista, men nya siffror idag visar att bostadspriserna fortsätter att stiga om än i långsammare takt än före Irakkriget. Och samtidigt kommer siffror som pekar mot en återhämtning för den plågade brittiska tillverkningsindustrin. I verkstadsindustrin har produktion och orderingång ökat för första gången på över två år. Men britternas samlade skuldbörda väcker oro. En undersökning om konsumtionslånandet som publiceras idag visar att vart femte hushåll lånar för att täcka löpande hushållsutgifter, och var fjärde tillfrågad visade sig inte ens vara säker på hur stora skulder de hade.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".