Miljöpartiets budgetförslag möts av ilska

Miljöpartiet har fått ilskna reaktioner på sina förslag om nedskärningar nästa år, bland annat skulle det bli dyrare att söka vård eller gå till tandläkaren. Under onsdagen kritiserade finansminister Bosse Ringholm förslagen. Även vänsterpartiets ekonomiske talesman Lars Bäckström anser att det inte finns något behov av nedskärningar.
– Det finns inte. Vi har gjort nedskärningar och nu har vi ordning och reda i ekonomin, säger Lars Bäckström, vänsterpartiets ekonomiske talesman. Regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet sitter i förhandlingar om statens ekonomi nästa år. Under onsdagen kom det fram att miljöpartiet föreslagit höjd skatt för höginkomsttagare, besparingar inom försvaret och så det kanske mest kontroversiella: en försämring av högkostnadsskyddet i vården. Med bland andra de här besparingarna vill miljöpartiet nästa år få fram 10 miljarder till att genomföra det program på 121 punkter som de gjort upp om med regeringen och vänsterpartiet. Friår och längre föräldraledighet Bland punkterna i programmet från förra hösten finns ett friår från jobbet, höjt barnbidrag och längre föräldraledighet. Det är vad som ska genomföras med hjälp av besparingarna säger miljöpartiets förhandlare Yvonne Ruwaida. – Det här är en diskusson vi vill föra under budgetförhandlingarna. Vi vill ta ansvar och se till att de löften vi har givit också genomförs under mandatperioden. Finansminister Bosse Ringholm är starkt kritisk till miljöpartiets besparingsförslag och menar att staten inte behöver dra ner. – Vi tycker inte det är läge för ytterligare en besparingsaktion. Vi gjorde en stor besparingsinsats i våras för att då budgeten i balans för 2003 och 2004 och vi räknar med att vi inte ska ha någon ny sådan besparingsinsats, säger finansminister Bosse Ringholm. Finansministern får medhåll av vänsterpartiets Lars Bäckström. Han är framförallt negativ till förslaget som kan göra det dyrare att gå till läkare eller köpa mediciner. – Det ser vi som väldigt problematiskt. Det är något av det sista vi skulle välja att ta till som åtgärd, säger vänsterpartiets ekonomiske talesman Lars Bäckström.
Fredrik Furtenbach och Hanna Holmquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".