USA vill ha hjälp av FN i Irak

USA:s president George Bush gav igår kväll klartecken till att försöka få igenom en ny Irakresolution i FN:s säkerhetsråd, det rapporterar flera internationella medier och citerar källor inom administrationen.
President Bush är under hård press att agera från omvärlden som pekar på de fortsatta våldsamheterna i Irak och på hemmaplan där rapporterna om förlusten av fler och fler soldater i kombination med de galopperande ekonomiska kostnaderna för kriget och återuppbyggnaden blivit ett allt större problem för Vita Huset. Powell tros ha fått Bush att ändra sig Även inom hans eget republikanska parti kräver allt fler att Bush öppnar för ett större internationellt samarbete och utrikesminister Colin Powell sägs vara den som nu fått presidenten att om än motvilligt återvända till FN för att söka hjälp. USA ska erbjuda FN mer politisk och militär makt i Irak, i syfte att få fler länder att bidra med soldater och ekonomiskt bistånd. De tänkta multinationella styrkorna ska inte vara traditionella FN-förband, men ha världsorganisationens välsignelse, precis som i vissa andra konfliktområden. Indien och Turkiet tillhör de länder som sägs vara villiga att bidra med trupper, men enbart om FN-mandatet stärks. Snabba men inte lätta förhandlingar Det nya amerikanska resolutionsförslaget kan börja cirkulera och diskuteras i säkerhetsrådet redan denna vecka, FN-diplomater Ekot har talat med tror att det kan bli snabba om än inte lätta förhandlingar. En av dem säger att diskussionerna denna gång lär bli lugna och nedtonade, ingen, minst av allt amerikanerna, vill ha samma infekterade stämning som präglade vinterns resolutionsförhandlingar i säkerhetsrådet innan kriget bröt ut.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".