Laglösheten breder ut sig i Irak

I Irak verkar den USA-ledda ockupationsmakten maktlös inför laglösheten som breder ut sig, Många irakier klagar över att de nu inte längre känner sig säkra ens i sina hem. Och överflödet på skjutvapen spelar en viktig roll i brottsepidemin. Ekots utsände i Irak träffade ett offer.
Kvinnan heter Ahlam Kadoum, hon är 35 år. I fredags var hon ute och gick med sin lilla dotter. Mitt i stan, mitt på dan. Plötsligt, en bit bort, började två män skjuta på varandra med Kalashnikovs. Ahlam Kadoum berättar att hon hukade sig ner och instinktivt skyddade sin dotter med sin kropp. En kula i nacken Men en kula träffade Ahlam Kadoum i nacken. Nu, några dagar senare, ligger hon här, på ett sjukhus. Hennes långa bruna hår väller ut över kudden, men huvudet ligger i en märklig position. Hennes mamma sitter vid hennes sida och försöker sluta gråta. Mustafa Hazim är en ung läkare här på Basras största sjukhus. Han förklarar att Ahlam Kadoums skottskada förlamat henne. 8-10 skottskadade patienter per dag Dr Hazim berättar att man här på sjukhuset får in 8-10 skottskadade patienter per dag. Före den USA-ledda ockupationen var det ytterst sällsynt, säger han. De skottskadade patienterna här hos Dr Hazim är ett tydligt bevis på laglösheten i dagens Irak. Han berättar att det nu till och med händer att beväpnade män kommer in på sjukhuset och skjuter ihjäl patienter. Dr Hazim säger att irakisk polis knappast kan klara det han kallar alla ondskefulla människor, alla kriminella som nu har fritt spelrum. USA måsta ta sitt ansvar Han tror att det behövs en FN-styrka, mer soldater från USA och Storbritannien för att skapa säkerhet. Det är deras ansvar säger han. Dr Mustafa Hazim säger att situationen nu är skrämmande, och att det bara blir värre och värre. I sin sjukhus säng tror Ahlam Kadoum fortfarande att det finns en chans att hon kan bli bra, läkarna har ännu inte berättat för henne att kulan i nacken gjort henne förlamad för alltid. Mest oroar hon sig för vem som ska ta hand om hennes två små barn.
Nils Horner, Basra nils.horner@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".