Fler bryter mot stablilitetspakten

Det är inte bara euro-länderna Tyskland och Frankrike som bryter mot stabilitetspakten, genom alltför stora budgetunderskott. Ett tredje land är Portugal som 2001 drabbades av ett för stort budgetunderskott och som nu återigen riskerar att bryta mot stabilitetspakten.
De siffror som nu nämns för årets budgetunderskott i Portugal är alla större än tre procent EU-kommissionen spår att det hamnar på nära fyra procent. Och därmed är det åter dags både trolla fram inkomster och skära ner en rad utgifter. När otillåtet stora budgetunderskottet 2001 skulle pressas ner såg portugiserna bl a hur momsen höjdes och hur staten fick engångsinkomster genom att sälja ut delar av telefonnätet och att motorvägsföretaget Brisa fick köpa rätten till att införa biltullar runt Lissabon. På utgiftssidan sparade staten pengar genom nerläggning eller sammanslagning av 70 stycken olika myndigheter och genom att subventioner på bostadslån avskaffades. Enligt en rapport från den svenska ambassaden i Lissabon kommer Portugual att fortsätta på den tidigare inslagna vägen för att häva de nya brott mot stabilitetspakten som hotar. Till exempel väntar nedskärningar i socialförsäkringssystemet, reformer av arbetsmarkandslagarna och fler privatiseringar av statlig verksamhet. Trots detta är den allmänna debatten om stablitetspaktens krav svag, jämfört med de upphetsade stämmingarna i Tyskland och Frankrike, som ju för tredje året i rad riskerar att bryta mot paktens krav och i så fall också riskerar böter på motsvarande mer än 150 miljarder kronor. Något som i går fick den tyske oppositionspolitikern Edmund Stoiber i Bayern att hans förbundsstat inte betala någon andel av bötesbelopp som uppstått i andra tyska förbundsstater som har sämre ekonomi än Bayen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".