Ja och nej delvis överens om priser och räntor

I vår serie om dom ekonomiska argumenten inför euroomröstningen är det nu dags för frågan om vad som händer med räntorna och priserna om kronan byts ut mot euro.
Priserna i affärerna är lika viktiga för vår levnadsstandard som löneökningar och uppräkningar av pensioner och studiebidrag. En löneökning på tre procent blir helt värdelös om priserna samtidigt stiger lika mycket. Och på samma sätt blir köpkraften bättre om priserna sjunker - även om lönerna inte har höjts en enda krona. Priserna i Sverige ligger idag i genomsnitt ungefär 20 procent över EU-nivån. Så det är inte så konstigt att priserna har blivit ett slagträ i debatten om euron. Om vi får samma valuta som euroländerna blir det lättare att jämföra priser. Det kommer att leda till att konkurrensen blir hårdare och priserna sjunker, säger ja-sidan. Nej-sidan kontrar med att säga att affärerna kommer att passa på att smyghöja priserna och avrunda uppåt om vi byter valuta. På räntemarknaden köps och säljs obligationer varje sekund. Där avgörs vilken ränta som hushållen i slutänden betalar på sina bostadslån och studielån. En genomsnittlig svensk villa kostar en miljon kronor. En procentenhet lägre ränta betyder 7 000 kronor mindre per år att betala till banken, efter skatteavdrag. Så räntor har, precis som priserna, stor betydele för våra plånböcker. Men vad vet vi egentligen om vad som händer med priser och räntor om vi byter kronan mot euro. När eurosedlarna och mynten kom ledde det till att vissa vardagsvaror steg ganska mycket i pris. Men om man slår samman alla varor så steg priserna i genomsnitt bara med 0,2 procent, enligt den europeiska statistikmyndigheten. Och på längre sikt då. Ja, ekonomer på ja- och nejsidan är faktiskt överrens om att euron kan ge lägre räntor och priser. Men medan ja-sidan pratar om stora ekonomiska vinster så menar nej-sidan att de eventuella vinsterna i form av lägre räntor och priser är mycket små och inte väger upp andra nackdelar.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".