Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

WHO varnar för nytt sars-utbrott

I går, tisdag, varnade världshälsoorganisationen WHO för att den svåra lungsjukdomen sars inom kort åter kan börja spridas. Även denna gång kan spridningen börja i Asien, framför allt i Kina, säger Karl Ekdal som är biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
– Sars-viruset har liksom många andra luftvägsvirus en uttalad säsongsbenägenhet, det vill säga det är få fall på sommaren och många fall på vintern, och därför bara av den anledningen kunna komma tillbaka, säger han. En annan anledning är att detta är ett virus som har hoppat från djur till människa och har det gjort det vid ett tillfälle så talar all sannolikhet för att det kan inträffa igen. Men vad man vet har ingen människa sars just nu? Så hur kommer sjukdomen att spridas? – Vad som har hänt i Kina är att man i ökad utsträckning äter vilda djur i takt med att man har fått bättre ekonomiska förutsättningar. Då kommer man i kontakt med en vild fauna som man inte har haft kontakt med tidigare. Därför har risken för att detta och andra virus kan hoppa från djur till människa ökat. Från vilka djur då? – Det vet vi inte riktigt. Man har hittat det på ett antal djur på de stora djurmarknaderna som nu tyvärr har öppnats igen efter att tidigare har varit stängda, men man har inte hittat viruset hos vilda djur ute i naturen. Så den riktiga källan känner vi inte till. – Men vad vi nu är bekymrade över är att ett eventuellt nytt sars-utbrott ska komma samtidigt som influensan eftersom det bästa sättet att hitta sars har varit att spåra personer med febrer och hosta. Kommer då detta mitt under en influensaepidemi är det ju mycket svårt att skilja de första fallen, säger Karl Ekdal.
Camilla Kvartoft, P1-morgon camilla.kvartoft@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".