Medarbetare betygsätter varandra inför förhandling

På försvarsmakten i Halmstad betygssätter man varandra som ett led i de lokala löneförhandlingarna. Initiativet kommer från officerarnas fackförening i ett försök att sätta rättvisa löner. Gabriel Bris är ordförande i Officersföreningen på Försvarsmaktens Halmstadsskolor.
– Anledningen är att vi behöver ha ett eget underlag. I förhandlingen hade vi varit ganska strandsatta eftersom vi omöjligen kan känna till alla dessa hundra anställda som jobbar hos oss, säger Gabriel Bris. Vi måste ha ett underlag för att kunna jämföra med arbetsgivarens. Militärer är vana vid att bli betygssatta sedan värnplikten. Försvaret har ett vitsordssystem som arbetsgivaren använder i lönesättningen. Men på Försvarsmaktens Halmstadsskolor betygssätter också officerarna varandra. Krav på extra påslag för höga betyg Facket, Officersföreningen, kräver extra betalt för dem som får höga betyg från både kollegor och arbetsgivare, meden de som får låga betyg får stå tillbaka i löneförhandlingarna. Facket tycker inte att det räcker att arbetsgivaren värderar medarbetarna. – Vi känner nog att arbetsgivarens vitsord i alla fall inte varit fullt tillräckligt, säger Gabriel Bris. Det finns uppfattningar ute i organisationen bland arbetskamraterna att de inte alltid stämmer. Därför tror vi att detta fyller en viktig funktion, vitsorden kompletterar varandra helt enkelt. Inget emot att bli betygssatt av kollega Markus Nilsson är lärare på Säkerhetsförbandsavdelningen i Halmstad och han har ingenting emot att bli betygssatt av en kollega. – Han ser ju mig i mitt dagliga värv hela tiden, säger han. Det innebär att det blir rakt igenom rättvist i stället för att en högre chef sätter betyg på mig. Han kanske bara ser mig under 25 procent av min totala arbetstid. Ny trend i arbetslivet Jan Wallenberg, docent och forskare på Arbetslivsinstitutet, tror att det kommer att bli vanligare att anställda betygssätter varandra. Det är en djupgående samhällstrend att individen får mer inflytande och det finns en misstro mot att fack och arbetsgivare gör upp om lönerna, hävdar han. – Det är framför allt systemet med att höga fackliga representanter och höga chefer tillsammans diskuterar fram något som man som individ inte kan påverka, säger han. Trenden i samhället är ju att individen får mer och mer ansvar för sitt eget liv. Då tror jag inte att lönefrågan kan uteslutas från detta. Tycker du att facket borde lämna de lokala löneförhandlingarna helt och hållet åt medarbetarna? – Den åsikten är ganska stark i de enkätunderöskningar som jag har gjort inom kommuner och landsting och bland Kommunals medlemmar. Man vill ha fackets stöd, man vill vara med i facket och man vill gärna i en dialog med chef och medarbetare själv påverka och göra upp om sin lön. Så man kan säga att det är en rimlig och realistisk trend, säger Jan Wallenberg.
Ylva Esping, P1 Jobbet ylva.esping@sr.se
Mer om detta kommer i programmet Jobbet i P1 efter 15-nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".