Medborgarskapstest införs i Storbritannien

Storbritannien inför nästa år en medborgarskapsexamen som den som vill blir brittisk medborgare måste klara. Efter ett års arbete läggs planerna för kurser och tester fram på onsdagen.
– It will be a real test but it will be something I would think about the level of the driving test. If people do fail, it won't affect their residence in this country, but of course they wouldn't get a passport and they wouldn't be able to vote, säger professor Bernard Crick, som har lett utredningen om vad som ska krävas av den som i framtiden vill ha ett brittiskt pass. Kunskaper om samhället Tanken är att de som söker medborgarskap inte bara ska ha tillräckliga språkkunskaper för att klara sig i samhället utan också de kunskaper om det brittiska samhället som krävs för att fullt ut leva i det och skaffa sig arbete och utbildning. Allt från parlamentet och demokratin till hur sjukvården, gasverket och elbolagen fungerar. Bekämpa rasismen Frågan om ett medborgarskapstest är kontroversiell och känslig. Regeringen ser det dock som sätt att bekämpa rasismen genom att hjälpa invandrare att bli integrerade och fungerande medlemmar av samhället och kunna kommunicera med sin omgivning. På den basen, sa inrikesminister David Blunkett imorse, kan jag sen kräva av infödda britter att de ger de nya medborgarna ett varmt välkomnande, och sedan isolera rasisterna.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".