Demens påverkar äldre bilförare

Fyra av tio äldre som omkom i trafikolyckor hade tecken på Alzheimers sjukdom. Det visar en avhandling som psykologen Catarina Lundberg på Karolinska institutet gjort. Det är fler än väntat, anser hon.
– Jag är förvånad över att det var så högt, säger Catarina Lundberg, psykolog vid Karolinska Institutet i Huddinge. Catarina Lundberg har undersökt 62 fall med omkomna bilförare över 65 år under 90-talet. I 40 procent av fallen hittades tydliga tecken i hjärnan på Alzheimer, men ingen hade upptäckt några symptom före olyckan. Minskar stresstålighet Demens, men också vissa andra sjukdomar som obehandlat högt blodtryck, minskar en persons förmåga att klara en stressig trafikmiljö. Catarina Lundberg anser att hennes studie visar att vården behöver bli bättre på att tidigt upptäcka patienter som har symptom på trafikfarliga sjukdomar. Hon kallar resultatet en varningsklocka. – Det finns metoder för att undersöka högre mentala funktioner, som man anser är viktiga vid bilkörning, säger Catarina Lundberg. Det borde vårdpersonalen tänka på när man har patienter med tecken på ett onormalt åldrande. Behöver inte sluta köra Catarina Lundberg säger dock att även om man upptäcker en sjukdom behöver det inte innebära att den äldre helt behöver avstå från bilkörning. – Det kanske också räcker med att anpassa bilkörningen, säger Lundberg. Psykologen Catarina Lundberg tycker inte att hennes forskningsresultat ger stöd för att peka ut äldre som en trafikfara, och hon anser inte att det är en bra idé att införa trafiksäkerhetstest för samtliga äldre bilförare. – Det är ingen framkomlig väg eftersom det inte är kostnadseffektivt och det har ingen trafiksäkerhetseffekt, säger Lundberg. Dessutom belastar det vården onödigt mycket och det kan leda till personer som känner det sociala trycket helt avstår från att köra i onödan.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".