Vill kunna tvångsisolera vid epidemier

Möjlighet till tvångskarantän eller att spärra av hela bostadskvarter - det är två förslag i en ny lag som en statlig utredning väntas lägga fram för att öka möjligheten att förhindra spridning av extremt smittsamma sjukdomar.
–Vad vi har talat om är frågan om man kan avspärra mindre områden där det finns smittade personer. Och så har vi diskuterat om man skulle kunna sätta folk i karantän om de varit i kontakt med smittade personer - för att se om de verkligen är smittade. Det säger Sigvard Holstad, ansvarig utredare på socialdepartementet. Fram till 1988 fanns det i Sverige lagliga möjligheter att begränsa människors rörelsfrihet om det förelåg risk för smittspridning av framförallt smittkoppor. Men under 80-talet bedömdes smittkoppor vara en utrotad sjukdom. Och lagen togs bort. Men nu bedöms det som den behövs igen, för att både kunna skydda människor från smittkoppor och från sars - epidemin som spreds över världen i vintras och skördade över 800 människors liv. –När det gäller smittkoppor anses risken för närvarande vara ganska påtaglig. Tidigare har man bedömt att sjukdomen var utrotad men på senare tid har man trott att den kan återkomma, möjligen genom terroristangrepp, säger utredaren Sigvard Holstad. –En annan sjukdom är ju Sars, och den har ju visat sig vara livskraftig. För närvarande har den ju stoppats men man kan inte utesluta att den kommer igen, fortsätter han. Ansvaret för att ta beslut om karantän föreslås bli varje läns smittskyddsläkare. Det blir landstinget som får ansvaret för var personen ska isoleras, det kan bli på ett pensionat, hotell eller i den egna lägenheten. När det gäller förslaget om att spärra av ett helt bostadskvarter så föreslås socialstyrelsen bli den myndighet som får beslutanderätten. Den 15 september överlämnas utredningen till regeringen och om regeringen behandlar den snabbt så kan den nya lagen träda i kraft vid halvårskiftet nästa år.
Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".