1 800 dör av skador de fått i sjukvården

Varje år dör 1 800 människor som en följd av skador de fått i sjukvården. Nu vill Socialstyrelsen ha en nationell samling för att minska riskerna. För även om det inte är fler olycksfall i den svenska sjukvården än i andra länder, så kan mycket göras, enligt generaldirektören för Socialstyrelsen.
– Man kan undvika många av dem men man kan inte undvika alla. Tumregel när man har studerat hur man kan göra är att kanske hälften hade kunnat undvikas och det är den typen av skador som beror på att man har gjort förväxlingar, det kan vara höger och vänster sida av patient och så vidare, säger Kerstin Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen. Vårdskador uppstår vid ungefär vart tionde vårdtillfälle, det visar den rapport som Socialstyrelsen presenterar på onsdagen om patientsäkerheten i den svenska vården. Riskfyllt för patienten Bland det mest riskfyllda för patienten är hanteringen av läkemedel och bristande rutiner i hygien på sjukhusen. Dålig kommunikation mellan personal och patient leder också till att det blir fel i vården. Inte klantig personal Framförallt handlar det dock om en organisationen som brister, inte klantig personal, säger Kerstin Wigzell. – Det handlar om systemfel i allra första hand. Ska man få ned de här siffrorna så är det systemen man måste se på. – Det är klart att det finns också personal som inte passar för jobbet på grund av missbruk och psykisk sjukdom och så men det är inte där lösningen på problemet ligger även om man naturligtvis måste göra något åt det också. Är svensk sjukvård farlig? – Nej, den är inte farlig. Svensk sjukvård är bra men som patient så tycker jag att man ska vara aktiv, fråga mycket, fråga om, kräva ordentlig information. Det behövs också, säger Socialstyrelsens generaldirektör Kerstin Wigzell. I nästa vecka håller Socialstyrelsen en nationell konferens om patientsäkerhet.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".