Hushållens bostadslån fortsätter att öka

Hushållen fortsätter att låna mycket pengar för att köpa småhus och bostadsrätter. Under de senaste sju månaderna ökade utlåningen med 54 miljarder kronor och det betyder att de samlade bostadslånen nu uppgår till 1 265 miljarder kronor.
De låga räntorna och de höga bostadspriserna förklarar, enligt Bankföreningen, den fortsatta ökningen av utlåningen. Johan Hansing, ekonom på Bankföreningen, anser inte att den ökande upplåning ökar riskerna för att människor hamnar i en skuldfälla den dag räntorna stiger. – För att vi nå en nivå som fanns för tio år sedan ska räntan börja stiga ganska mycket samtidigt som hushållen skulle få lägre disponibla inkomster, säger han. Just nu känns det som det är långt till en sådan situation. Du ser inga risker fört att människor ska hamna i en skuldfälla? – Nej, totalt sett ser vi inga sådana risker med att detta skulle vara en marknad med den typen av problem.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".