Tvistar om rätt kronkurs mot euron

Finansminister Bosse Ringholm anser att den svenska kronan är rätt värderad idag mot euron. Men Ringholm får mothugg från flera ekonomer som Ekot har talat med. De anser att svenskarna vid ett eventuellt byte av valuta bör få fler euron för kronorna och att alltså finansministern undervärder kronan.
–Jag tror att våra beräkningar ligger ganska väl i linje med de som gjorts av både Riksbanken och det statliga Konjunkturinstitutet. En rimlig kronkurs är i stället någonstans mellan 8 kronor och 50 öre och 9 kronor för en euro, anser Mats Kinnvall, chefen för internationell analys vid Handelsbanken. Om svenska folket säger ja i folkomröstningen, blir det förhandlingar om till vilken kurs kronan ska knytas till euron, och kronan har pendlat kring 9,20 mot euron den senaste tiden. En starkare krona är till fördel för hushållen, en svagare gynnar exportföretagen. Lagom kurs vid dagens nivå, anser finansministern - undervärderad tycker alltså Handelsbankens Mats Kinnvall. Han får medhåll av en annan bankekonom. –Jag tror att kronan faktiskt kan få en starkare knytkurs - vi tror den i stället bör ligga någonstans kring 8 kronor och 80 öre för en euro, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker vid SEB-banken.
Tommy Fredriksson, Ekonomiekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".