Ambulanspersonal efterlyser polisskydd

Ambulanssjukvårdare i storstäderna får inte tillräcklig hjälp av polisen i samband med riskfyllda utryckningar. Det innebär att ambulanssjukvårdare i större utsträckning än tidigare utsätts för risken att bli attackerade eller misshandlade, det hävdar fackliga företrädare för ambulanspersonalen.
Ambulanspersonal kommer allt oftare i kontakt med beväpnade eller drog- och alkoholpåverkade personer i samband med utryckningar. Det är en bild som både polis och ambulanssjukvårdare är överens om. Samtidigt har besparingar och omprioriteringar inom polisen medfört att ambulanspersonalen i större utsträckning än tidigare måste utföra sitt jobb utan assistans av polis. Lennart Malmqvist är ambulanssjukvårdare och företrädare för Vårdförbundet. – Attityderna i samhället är hårdare och vi åker nog på mera slagsmål och bråk så vi skulle oftare vilja ha med polisen, säger han. Hur allvarligt ser du på att polisen inte lika oftare följer med? – Givetvis är det inte bra. Det innebär att vi kanske inte åker fram på en gång utan väntar in dem, men då fördröjs ju en insats. Men polisen har idag inte heller resurser att assistera ambulanspersonalen i alla lägen, det säger chefen för polisens länskommunikationscentral i Stockholm, Håkan Wall. – Om man tittar fem år tillbaka är våra resurser i dag mindre och vi måste prioritera hårdare. Den världen att vi ska kunna åka med ambulansen varje gång det uppstår en hotfull situation lever vi inte längre i, utan vi måste prioritera, säger han.
Magnus Thorén magnus.thoren@sr.se
Magnus Viktorin, Radio Stockholm magnus.victorin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".