”Provborrningar orsakade utsläpp i Lyabäcken”

Banverket erkänner nu att det troligen var provborrningarna vid tunnelbygget genom Hallandsåsen som var orsaken till att Lyabäcken intill åsen förorenades i juli. Vid dagens förhandlingar i miljööverdomstolen skyllde banverket på den franska entreprenören vid provborrningarna.
– Det betyder att den här biten mellan 77 meter ned till 150 meter som då var oinjekterad utsattes för det här högre trycket, sa Christer Möller, Banverkets projektchef för tunnelbygget. För högt tryck Banverkets kritik mot det franska företaget Solétanche Bachy som utförde provborrningen består i att företaget använde för högt tryck i vissa delar av borrhålet. När cement trycktes ned för att säkra det nyborrade hålet användes mer än tre gånger så högt tryck som var lämpligt och som man överenskommit med Banverket. Det höga trycket hjälpte till att spridda cement- och lerblandningen upp genom den sprickfyllda åsen och upp i Lyabäcken där blandningen dödade fisk och kräftor. Banverket har brustit Samtidigt visade Banverket upp en rad punkter där man brustit i sin organisation och kontroll och lovade att rätta till alla fel. Något som advokat Madeleine Lilliehöök-Jacobsson, juridiskt ombud för några av de boende på Hallandsåsen kommenterar så här. – Den spontana reaktionen är att det framgång med all tydlighet att de fortfarande inte har kunskap om hur de ska klara av den fortsatta tunneldrivningen och de definitivt ingen kontroll. De har haft ett kontrollprogram men de har inte följt dem. Minst sagt anmärkningsvärt. Hur ser du på de åtgärder och löften som man nu utfäster här vid dagens förhandlingar om att man ska rätta till det här? – Ja, om man ser till historien vid tidigare tillfällen och man gör om misstag om och om igen. Trovärdigheten är oerhört låg, säger Madeleine Lilliehöök-Jacobsson, juridiskt ombud för några av de boende på Hallandsåsen.
Roger Bengtsson, Radio Kristianstad roger.bengtsson@sr.se
radio kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".