Anna Lindh försvarar brevet tillsammans med Bildt

Utrikesminister Anna Lindh försvarar nu det brev om fördelarna med EMU hon skrivit till utlandssvenskar tillsammans med Carl Bildt, en av socialdemokratins traditionella huvudmotståndare.
– Det går ut många brev nu och vi bestämde för ett par månader sedan att vi skulle rikta oss till utlandssvenskarna med mig som utrikesminister och med den mest framträdande utrikespolitiska representanten på den borgerliga sidan, Carl Bildt, säger Anna Lindh. Du är inte rädd för att du utmanar dina socialdemokratiska väljare genom att ställa dig sida vid sida med Carl Bildt? – De socialdemokratiska väljarna vet att när det gäller ett ja till euron jobbar socialdemokrater och moderater tillsammans. Det innebär inte att vi är överens i andra frågor. De som har angripit detta är de som redan är övertygade och organiserade nej-sägare. Men dina väljare är vana att se Carl Bildt och den borgerliga sidan som hotet mot välfärden, hotet mot den modell som socialdemokraterna har byggt upp. Nu står du där tillsammans med Carl Bildt i brevet och du står tillsammans med Ericssonchefen i en debattartikel. Du är inte orolig för att det ska slå tillbaka? – Carl Bildt och jag är inte överens om välfärden. Jag skulle aldrig kunna skriva ett brev om välfärden tillsammans med honom. Vi har skrivit ett brev tillsammans om att det är viktigt med ett ja till euron och vi riktar oss till utlandssvenskarna som är en grupp som har haft mycket att göra med utlandet. – Vi tycker det är viktigt att stryka under att det bra både för Sverige och Sveriges anseende i omvärlden. Det kan vi vara överens om. När det sedan gäller välfärd, skatter och den svenska nationella dagordningen där har Carl Bildt och jag varit oense tidigare och där kommer vi att vara oense också i framtiden. Är detta ett projekt för näringslivet, de borgerliga riksdagspartierna och socialdemokraterna, det vill säga hela makteliten samlad? – Det är snarare så att makteliten och etablissemanget alltid klarar sig även vid ett nej till euron. Men de som kommer att drabbas värst av kraftiga lågkonjunkturer eller ökad instabilitet i ekonomin är som vanligt de som har det sämst i samhället. – Det är därför som detta i resten av Europa är någonting som framför allt vänstern och de gröna ställer sig bakom. Man ser detta som ett viktigt projekt för att inte vanliga människor ska drabbas. Tyvärr har det just i Sverige hela tiden utmålats som om EU är något slags högerprojekt, vilket det absolut inte är. Det ger ju ändå bilden av att ni vill samma sak med projektet, industrin, socialdemokraterna och de borgerliga? – Det är en sak som vi gemensamt vill och det är att Sverige ska ha en stark röst i världen. Sedan kommer vi att ha olika uppfattning om vad vi ska säga med den rösten. Sedan vill vi att Sverige ska bli lite rikare , men vi har olika uppfattning om hur vi ska använda den rikedomen. – Vi tycker att det är ett avgörande intresse för Sverige att vi har en stark internationell röst och har bättre ekonomi, och i avgörande frågor har olika demokratiska partier och näringslivet gått samman ända sedan 1930-talet. Det finns ingenting nytt i det, säger utrikesminister Anna Lindh.
Kristoffer Morén kristoffer.moren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".