Över 1 300 Ericssonanställda i Stockholm får gå

Telekomföretaget Ericsson varslade på onsdagen 1 740 tjänstemän om uppsägning. Varslet gäller flera anläggningar runt om i landet, men de allra flesta som varslas finns i Stockholm.
I Göteborg och Borås varslas sammanlagt 260 anställda, i Hudiksvall 75, i Falun 25, i Karlskrona 10 och i Stockholm 1 370 tjänstemän. Alla varslen ingår i de tidigare aviserade neddragningarna med 7 000 anställda under det här året. Tre år av förluster Ericsson bantar ju mycket kraftigt, efter tre år av förluster på mer än 50 miljarder kronor, och antalet anställda ska ner under 50 000, jämfört med 107 000 när det var som mest. Varslen löper alltså enligt plan, men verkar inte vara i takt med marknadsutvecklingen. Ericsson var sent ute med att parera förändringar i marknaden, och nu när medicinen mot mångmiljardförlusterna sent omsider tycks börja verka, så är bolaget i full färd med att göra sig av med anställda. För det är ju så, enligt både bolagsledning och faktiskt marknadsutveckling, att det verkar börja vända uppåt igen. Vändpunkt Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg själv talade om att bolaget nått en vändpunkt i samband med halvårsrapporten. Färska siffror över mobiltelefonförsäljningen i samäga Sony Ericsson pekar på framgångar och ökade marknadsandelar. Analysfirman Redeye har sammanställt alla Ericssons aviserade order under det tredje kvartalet och summerar de hittills uppgivna ordervärdena till 10,5 miljarder kronor. Under andra kvartalet var samma summa bara 4,5 miljarder kronor. Positivt resultat i år Ericsson har utlovat ett positivt resultat på kvartalsbasis någon gång under 2003, räknat före omstruktureringskostnader. Det kan mycket väl inträffa under det tredje kvartalet. Vilket är en klen tröst för de anställda som varslades på onsdagen
Tommy Fredriksson tommy.fredriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".