”För hårt språk i Irakrapporten”

I utredningen av omständigheterna kring vapenexperten David Kellys självmord har det på onsdagseftermiddagen kommit fram att det brittiska försvarsdepartementets egna vapenexperter ansåg att språket i regeringens rapport förra hösten om Iraks vapeninnehav var alltför starkt och att delar av den underrättelseinformation som fanns betonades för starkt av politiska skäl.
I domare Huttons utredning har turen kommit nu till medarbetare vid försvarsdepartementets underrättelseavdelning, vapenexperter som var med när rapporten om Iraks vapeninnehav för ett år sedan arbetades fram och formulerades om i en rad versioner. Ogillade rapporten Och den nyligen pensionerade chefen för dessa experter, Brian Jones, sade i sitt vittnesmål att delar av hans stab ogillade hela rapporten. Inte för att uppgifterna i den var fel, men för att de ansåg att formuleringarna om det hot Irak sades utgöra var för starka. Det handlade om språk, inte innehåll, sade Jones, men det är i språket som utvärderingen ligger. Det är skillnad mellan att säga att kemiska vapen har producerats och att säga att de kan ha framställts. Speciellt, sade Jones, uttryckte avdelningens ledande expert på kemiska vapen oro över var han ansåg var överdrivna formuleringar. Hyste farhågor Brian Jones sade att han själv hyste farhågor kring den kontroversiella uppgiften i rapporten om att irakiska kemiska och biologiska vapen skulle kunna vara redo för användning inom 45 minuter efter given order, för att uppgiften kom från bara en enda källa och dessutom var en andrahandsuppgift. Vi diskuterade, sade Jones, om källan var ute efter att påverka snarare än informera oss. Men Jones fritog regeringen från anklagelserna om att den skulle ha fört in 45-minutersuppgiften mot underrättelsetjänsternas vilja. Vi tyckte den skulle vara med, sade han, frågan var formuleringarna.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".