SAS flyttar jobb till Indien

Flygbolaget SAS flyttar sin biljettfakturering från Danmark till Indien. På så sätt sparar det ekonomiskt trängda flygbolaget 85 miljoner svenska kronor om året.
Uppemot 200 jobb kommer att försvinna i Danmark, raporterar vår Köpenhamnskorrespondent. Nicholas Fischer som är ordförande i Luftfartsfunktionärerna, det största facket på Köpenhamns flygplats Kastrup, fruktar att utflyttningen av biljettfaktureringen till Indien kommer att leda till minskad lojalitet bland SAS-anställda. För första gången exporteras jobb i bolaget för att de skandinaviska lönerna och omkostnaderna är för höga. Alternativet för SAS var att göra biljettfaktureringen mer effektiv i Danmark. Men då hade besparingen istället för 85 miljoner svenska kronor om året bara blivit 50 miljoner. Och därför valde SAS att följa efter British Airways och lägga ut faktureringen på en leverantör i Indien, något som man hoppas ska vara i full drift i juni nästa år. Informationschefen Troels Rasmussen säger till Ritzaus nyhetsbyrå att SAS inte har omedelbara planer på att flytta ut fler verksamheter - men att en försäljning av bolagets it-verksamhet övervägs. Facket Luftfartsfunktionärerna gick motvilligt med på utflyttningen av flygbolagets biljettfakturering - men ställer krav på att SAS ska se till att den indiska leverantören upprätthåller internationella konventioner om de anställdas fackliga och mänskliga rättigheter. Ett bolag där de nordiska staterna är ägare har ett särskilt ansvar, säger Nicholas Fischer. Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".