Frankrike EU:s svarta får

EU sätter nu allt hårdare press på den franska regeringen för att tvinga fram effektiva åtgärder mot det ökande budgetunderskottet i Frankrike, ett underskott som bryter mot reglerna för valutaunionen EMU. EU kräver att Frankrike inom kort presenterar en plan för hur den ska få ned budgetunderskottet till tillåten nivå.
Frankrike pekas ut som EU:s svarta får - det enda medlemsland som inte verkar ta de gemensamma ekonomiska reglerna på allvar. Tyskland och Portugal till exempel har lovat att att se till att deras budgetunderskott ska sjunka till tillåtna 3% av bruttonationalprodukten nästa år men det verkar vara svårare att få fransmännen att göra bot och bättring. Om några veckor presenteras den franska höstbudgeten och Frankrikes finansminister Alain Lambert har gjort klart att han tänker sänka inkomstskatten trots EU:s varningar. Viktigast för oss är att öka konsumtionen och få fart på tillväxten och sysselsättningen i Frankrike, säger den franske finansministern. Men om Frankrike och kanske inte heller Tyskland får kontroll över sina stora budgetunderskott då närmar sig budgetunderskottet i euroområdet som helhet farligt nära stabilitetspaktens 3%-gräns nästa år. Och om Frankrike vägrar att strama åt sin ekonomi i den kommande budgeten hotar EU med sanktioner i form av mycket höga bötrer. Frankrikes premiärminister Jean-Pierre Raffarin står nu inför dilemmat att svika givna vallöften eller fortsätta utmana EU. Och nu börjar det mullra i den franska debatten - den ansedda tidningen Le Monde undrar idag om detta verkligen är den rätta tidpunkten att sänka skatterna och den politiska oppositionen i Frankrike uppmanar nu regeringen att skjuta löftet om skattesänkningar på framtiden. Kerstin Brostrand, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".