Nya vargsändare fungerar dåligt

De nya sändare som forskarna försett vargar med för att se var de befinner sig fungerar dåligt. Sedan de gamla radiosändarna byttes ut i vintras har forskarna tappat kontakten med flera vargar, och det här gör att jägarna på vissa håll i landet inte kommer att få besked om det finns varg på deras marker under älgjakten.
För närvarande finns ingen kontakt med den sändarförsedda vargen i området. Närmare besked om huruvida det blir någon vargtelefon i området kommer inom den närmaste veckan. Välkommen åter. Så låter det när man ringer till vargtelefonen för det så kallade Nora-reviret i Örebro län. Med hjälp av de sändare som försetts kring ett 20-tal vargar i landet kan forskarna hålla reda på var de olika flockarna befinner sig, och vargarnas ungefärliga läge meddelas sedan till jägare och allmänhet via vargtelefonen. Nya sändare i vintras I vintras byttes emellertid de gamla beprövade pejlingshalsbanden ut. Orsaken var att även de som ägnar sig åt illegal jakt på varg lärt sig att spåra signalerna. Nya tekniken fungerar dåligt De nya sändarna skulle göra det omöjligt. Men den nya tekniken, som delvis bygger på positionering via satelliter har fungerat så dåligt att även forskarna tappat kontakten. Fyra vargflockar i Värmland, Dalsland och Örebro län går överhuvudtaget inte längre att spåra. – Ja det blir tekniska fel som har att göra med att det är oprövad teknik. Vi var ju tvungna att ganska brådstört byta ut de gamla sändarna som man ansåg missbrukades av tjuvskyttar och liknande och då var vi tvungna att ta till ny teknik som inte var välprövad ännu eftersom det var bråttom. Sådan teknik har alltid barnsjukdomar så är det, och det är det som har hänt nu, säger Olof Liberg, samordnare av vargforskningen i Sverige och Norge. Ingen vargvarning till älgjägare För forskarnas del betyder problemen att kartläggningen av den svenska vargstammen försenas. Först i vinter ska de defekta sändarna bytas ut. De jaktlag som planerar att jaga älg i de berörda områdena i oktober, får i år klara sig utan vargpejling, säger Olof Liberg. – De får ingen service rörande var vargarna finns. Tidigare år har vi pejlat vargarna varje natt, de har fått färska rapporter varje morgon ungefär var vargarna finns så de kan undvika de områdena.
Magnus Thorén magnus.thoren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".