Hökmark varnar för mäktig EU-president

I Sverige har det inte varit mycket debatt om förslaget till nytt EU-fördrag. På torsdagen går remisstiden ut och redan i början av oktober ska förhandlingarna mellan EU:s regeringar sätta igång. Moderaten Gunnar Hökmark, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, varnar för att en okänd del av konventets förslag kan komma att användas för att skapa en mäktig president för EU.
Gunnar Hökmark är orolig över att han från flera olika håll, bland annat från moderaternas och kristdemokraternas partigrupp i Europaparlamentet, har hört krav framföras på att en och samma person i framtiden skulle kunna vara både ordförande för EU-kommissionen och ordförande för ministerrådet. Det vore både farligt och fel, anser han. – Det skulle vara en blandning av olika typer av makt som skulle urholka både ansvar men också göra att en viktig del av maktdelningen gick förlorad. Att en och samma person samtidigt skulle kunna vara både ordförande för EU:s ministerråd och ordförande för EU-kommissionen är ingenting som framtidskonventet föreslår men det finns å andra sidan ingenting i förslaget som direkt förbjuder att det sådan mäktig, sammansmält EU-president väljs. Konventets förslag innehåller enbart en skrivning om att en framtida ordförande för ministerrådet inte samtidigt får var till exempel regeringschef i ett medlemsland och det är det som oroar Gunnar Hökmark. – Bara det faktum att det finns en sådan diskussion gör att man ska se till att konstitutionen och fördraget är tydligt och klart på den punkten. Det ska vara en maktdelning som har en mycket tydlig rågång. Du vill ha en skrivning där man utesluter möjligheterna att det här ska kunna vara en och samma person? – Ja exakt om man utesluter möjligheten att någon har ett nationellt mandat kan man utesluta möjligheten att någon också har ett annat mandat i EU-apparaten. Det här är en av de frågor som Gunnar Hökmark anser att regeringen bör driva när EU:s regeringskonferens tillsätts i Rom den 4 oktober. Innan dess ska regeringen ha fått riksdagens mandat att förhandla i Rom. Eftersom en majoritet i riksdagen anser att EU ska fortsätta med det rullande ordförandeskapet i EU måste regeringens företrädare nu sluta att argumentera för en mäktigare EU-ordförande som väljs för två och ett halvt år i taget, anser Gunnar Hökmark. – Det gör mig rätt upprörd när regeringen mer eller mindre medvetet nonchalerat vad riksdagen har sagt. Men hur ska Anna Lindh och Göran Persson kunna företräda en åsikt de inte omfattar själva? De tycker faktiskt att det skulle vara bra med en mäktigare rådspresident. – Jag tror det har att göra med en mycket enkel grundregel i demokratin. Alla som är företrädare för en regering måste ibland finna sig i att saker och ting går dem emot när man har ett ansvar mot landet och riksdagen.
Annika Ström Melin annika.strom-melin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".