Het debatt om invandring i Norge

I Norge har invandring och integration blivit heta ämnen i debatten inför kommun- och landstingsvalen i september. Debattonen har hårdnat. Högerpopulistiska Framstegspartiet vill i princip stoppa all ickevästlig invandring, men får inte stöd av de andra partierna.
Det är Folkmöte, direktsänd debattkväll i tv med publik. Debatten hålls i östra Oslo, i en spårvagnshall. Det är i den här delen av stan som de flesta med minoritetsbakgrund bor. Ofta ger norska medier bilden av invandrare som problem. Så känns inramningen av det här programmet också. Så här inleder programledaren: – Invandrarna blir fler och fler och kanske ännu värre, klyftan mellan oss och de blir större. Ingenting är som det var förr, säger han. Så sjunger en äldre folkkär artist om hur allt förändrats. – Var blev det av anorakerna, var blev det av termosarna, sjunger han innan debatten om invandrare börjar. I Norge har integrationsproblemen hamnat starkt i fokus den senaste tiden. En ny statlig utredning visar att personer med minoritetsbakgrund håller på att bli en ny underklass, precis som man sett i Sverige. Hur ska kommunerna klarar att ta emot fler flyktingar och kunna integrera de som redan finns här, undrar en centerpartist som kräver mer pengar till kommunerna. Högerpopulistiska Framstegspartiet anser att det bästa vore att i princip stoppa all invandring från icke-västliga länder. Men de andra partierna är inte beredda att gå så långt som Framstegspartiet. – Utan de invandrare vi har kommer Oslo att stå stilla, kommunikationer, vården. Framöver blir det allt färre yrkesaktiva och färre i framtiden behövs fler för att vårda de äldre, säger finansministern Per-Kristian Foss från Höyre och önskar istället en arbetskraftsinvandring. Framstegspartiets krav om att kopiera strängare danska regler vinner inget gehör hos de här debattdeltagarna. Men vi är i alla fall överens om en sak, sjunger den folkkäre artristen till slut, det är dåliga tider nu.
Beatrice Janzon, Oslo beatrice.janzon@nrk.no
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".