USA vill ha ny Irakresolution

USA:s utrikesminister Colin Powell har inlett förhandlingar med nyckelmedlemmar i FN:s säkerhetsråd för att få stöd för en ny Irak-resolution, och det kommer att bli tuffa diskussioner.
Det gick inte många timmar från att president Bush givit klartecken till att söka stöd för en ny Irak-resolution till att utrikesminister Powell kontaktade några av de viktigaste aktörerna i diskussionen. Det var framför allt företrädare för Ryssland, Tyskland och Frankrike, de tre länder som i vintras hårdast motsatte sig USA:s planer på ett krig i Irak. Makten blir stötesten Nu vill Bushregeringen ha hjälp av multinationella trupper och ekonomiskt stöd för att få ordning på återuppbyggnaden och stopp på våldsamheterna Irak. Stötestenen lär bli hur mycket makt amerikanerna är beredda att överlämna till FN. Ett konkret förslag för att tillfredsställa kritikerna i säkerhetsrådet finns med i det första resolutionsutkastet, det är att det styrande rådet i Irak med hjälp av FN ska presentera en tidtabell för när allmänna val ska hållas i landet. – Den här resolutionen visar våra politiska mål, och hur vi ska nå dessa mål med hjälp av irakierna, säger Colin Powell. Tveksamma under press De tveksamma i rådet är också under press att agera för att visa att tidigare motsättningar med Bushregeringen inte får gå ut över det irakiska folket. Samtidigt, säger en diplomat till Ekot, vill fransmän och ryssar inte i efterhand göra något som ger intryck av att de stödjer ockupationen. I förhandlingarna lär de troligen också kräva del i de lukrativa återuppbyggnadskontrakt som hittills gått till amerikanska företag. Krigsmotståndare skräder inte orden Här i USA är reaktionerna blandade på Bushregeringens beslut att gå tillbaka till FN för att få hjälp, allt från konservativa republikaner som talar om ett onödigt panikbeslut till krigsmotståndare som uttrycker ungefär ”vad var det vi sa”. Den demokratiske kongresspolitikern och presidentkandidaten Dennis Kucinich skräder inte orden. – Det här kriget har varit en katastrof för Irak, världssamfundet och för USA, säger Kucinich. Frågan får nu högsta prioritet i FN:s säkerhetsråd och förhandlingarna lär bli hårda. Förhoppningen hos amerikanerna är att resolutionen ska ha godkänts när president Bush talar i FN:s generalförsamling om knappt tre veckor.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".