Länder i Afrika bildar valutaunion

Samtidigt som svenskarna ska rösta om medlemskap i EMU så planerar 15 afrikanska länder för en gemensam valutaunion, som kommer att bli knuten till EMU. Tanken är att länderna ska ha en gemensam valuta om två år.
Det är de 15 länder som ingår i det västafrikanska ekonomiska samarbetet ECOWAS, som lagt upp planerna för en valutaunion och en gemensam valuta. Sju av länderna har redan en gemensam valuta, den västafrikanska francen, CFA, som i sin tur är direkt knuten till Euron. Det skedde automatiskt när Frankrike gick över till Euron, eftersom den gamla franska francen var knuten till den västafrikanska, ett sätt att garantera stabiliteten i den afrikanska valutan. Men nu är det även icke-fransktalande länder som vill delta i samarbetet, som det oljerika Nigeria t ex. Och poängen med en gemensam valuta, är förutom att underlätta handeln mellan länderna, också att slippa valutaväxlingar när olja och kakao t ex skall prissättas på världens råvarubörser. Men vägen dit är inte så enkel; enligt den optimistiska planen mellan de 15 västafrikanska länderna så skulle en gemensam valuta införas i juni 2005. Men innan dess så måste inflationen ner väsentligt, regeringarnas lånevilja begränsas och valutareserver byggas upp. Och för att inrätta en gemensam centralbank behövs en stabilitetsfond om 100 miljoner dollar. Och det lär ta mer än två år att nå dit.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".