Krona eller euro - vad ger bäst tillväxt?

I ekonomiekot serie om de ekonomiska argumenten inför euroomröstningen har vi i dag kommit till sista delen: I dag ställer vi frågan om det blir bättre tillväxt med krona eller med euro.
Ekonomins hjul kommer att snurra snabbare om vi får samma valuta - hävdar ja-sidan. En stor del av allt som de svenska företagen tillverkar säljs till länder som redan har euron. Om även vi inför euron slipper företagen bekymra sig om valutakurser som åker upp och ner och fler lite mindre företag kanske vågar ta steget utanför Sverige. Det kommer att leda till högre fart i ekonomin och fler jobb säger ja-sidan. Ekonomer på nej-sidan håller i viss mån med om det här. Samma valuta kan underlätta handeln. Men - säger de - det viktiga är att vi kan jämna ut svängningarna i ekonomin. När ekonomin ökar farten behöver den kylas ner. Och när den stannar av behöver man sätta fart på den. Det här kan man göra med olika verktyg. Skatter och bidrag kan sänkas och höjas, och räntan och valutakursen kan gå upp och ner. De två sista verktygen blir vi av med om vi byter ut kronan mot euron. Räntan sätts i Frankfurt istället för i Sverige och kronan kan ju inte svänga när den inte finns längre. Precis som nej-ekonomer går med på att samma valuta underlättar handeln, så erkänner ja-ekonomer att det blir svårare att styra ekonomin utan en egen ränta. Alltså: en klar fördel och en klar nackdel. Att ekonomer kommer fram till olika slutsatser beror på att de värderar för och nackdelarna olika. Ja-sidan räknar med att en gemensam valuta kan lyfta tillväxten mycket och att riskerna med att lämna bort räntevapnet är små. En nej-ekonom säger tvärtom ; vinsterna är små och riskerna stora.
Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".