Nytt hopp för steningshotade kvinnan

Den nigerianska kvinnan Amina Lawal, som är dömd till döden genom stening för att hon fick ett barn utom äktenskapet, har stora chanser att klara sig. Det tror flera personer från olika nigerianska mänskliga rättighetsorganisationer, som är i Sverige just nu. Rättegången är uppskjuten till den 25 september.
– Jag hörde guvernören för staten Zamfara i norra Nigeria säga att Amina Lawal inte kommer att dödas, säger Festus Okoye, ordförande för TGM,Transition Monitoring Group. Att döda henne skulle kasta en skugga över Nigeria och skada landet internationellt, menar han. Den unga kvinnans dödsdom har väckt världsomspännande protester. Kandidater till titeln Miss World bojkottade förra årets tävling som skulle vara i Nigeria. Guvernören är samme man som införde de hårda sharia-lagarna i Nigeria för tre år sedan. Lagar som lett till att tjuvar straffats med avhuggna händer och våldtagna kvinnor straffats med piskrapp. Tusentals människor har också dödats i strider mellan anhängare till sharia-lagarna i norr och kristna söderut. Trots omfattande våld och mycket fusk kring presidentvalet i februari, tror Festsus Okaye på demokratiska framsteg framöver. Kanske är det därför han övertygats om att Nigeria inte kan visa sig så intolerant som att döda Amina Lawal. Joy Ezeilo från organisationen Kvinnornas hjälpkollektiv säger att de nigerianska kvinnorna kränks ofta och att de fortfarande har en mycket lång väg att vandra för att kunna tala om någon demokrati. Men hon delar bilden att Amina Lawal kommer att få leva. – Jag tror det. Det skulle vara ett lyckligt slut.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".