Delade meningar om konsekvenser av euro-nej

– Sverige behöver inte förhandla med EU om ett formellt undantag från euron om det skulle bli ett nej i folkomröstningen, säger biträdande finansminister Gunnar Lund. Danmark och Storbritannien har förhandlat fram undantag från att ha euron som valuta, men det har inte Sverige.
– Vi kan fortsätta precis som idag även om det blir ett nej, säger Gunnar Lund. Jag tror och hoppas att det ska vara möjligt. Vi har ett uppdrag från riksdagen att hålla oss öppna för medlemskap. Gunnar Lund förutsätter att euroländerna inte kommer att försöka tvinga Sverige att införa euron och ingå ett fullt medlemskap i EMU även om det skulle bli ett nej i folkomröstningen. EU-fördraget ger nya förutsättningar Det kan dock uppstå problem med det nya EU-fördraget som håller på att tas fram, enligt Gunnar Lund. Det innebär nya grundförutsättningar för EU och ska diskuteras på de kommande regeringskonferenserna. Storbritannien och Danmark tvingas antagligen förhandla om sina undantag från euron på nytt. Då kan även Sveriges situation komma att diskuteras. – Det kan skapa svårigheter i samband med regeringskonferensen och ta värdefull uppmärksamhet och energi från de frågor som ska avhandlas där och där vi har stora intressen att bevaka, säger Gunnar Lund. Formellt undantag Nej-sidans Jonas Sjöstedt som sitter i EU-parlamentet för vänsterpartiet kräver att Sverige ska förhandla fram ett formellt undantag om det blir ett nej till euron. Det är i så fall viktigt att slå fast exakt vad i EMU-samarbetet som Sverige har undantag ifrån, menar Jonas Sjöstedt. – Juridiken är inte oviktig. Det vill säga att man rent legalt slår fast att nu har vi röstat nej, nu står vi fria från valutaunionen och det är vi som själva avgör i framtiden om vi vill gå med. Dessutom finns det en del detaljer om hur långt man ska delta i de här stegen. Storbritannien har valt att få lite större frihet från den gemensamma ekonomiska politiken än vad Danmark har och det är naturligtvis en fråga som måste klargöras efter folkomröstningen, vad har vi undantag ifrån.
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".