Läskedryck stor orsak till barns övervikt

Var tredje barn är överviktigt och vart fjärde löper stor risk för järn- och kalkbrist. Detta visar en undersökning gjord bland mellanstadiebarn i en av Göteborgs förorter. En stor bov i sammanhanget heter: Läsk.
– Jag är nästan beroende av cola, säger Daniel Lackatosh. Jag har dricker mycket cola, till frukost till exempel. Daniel går på Wettleskolan i Angered. Det är inte här undersökningen är gjord. Men här har de tagit intryck. Det står ett flak med burkläsk bakom disken på cafeterian i uppehållsrummet, men när det är slutsålt blir det ingen mer läsk till försäljning. Dricker läsk flera gånger i veckan På vårdcentralen nere i backen jobbar dietisten Maria Magnusson, som kartlagt 120 mellanstadiebarns matvanor. Många dricker läsk flera gånger i veckan, äter godis så gott som varje dag, bara varannan äter frukost och, som på beställning, var tredje är överviktig. – Det rör sig om fler än riksgenomsnittet, säger hon. Det är en hög och oroväckande siffra. Man ser en del barn med dåliga mönster. De som dricker riktigt mycket läsk de äter ofta inte heller frukost, de äter mycket godis ocgh sitter mycket stilla framför tv:n och datorn. Så det finns vissa grupper av barn som man bör hjälpa på något sätt. Stark påverkan av reklam Många av de undersökta barnen har föräldrar som flyttat hit från andra länder. Maria Magnusson tror att det kan vara en förklaring. Plötsligt är det svårt att få tag i de grönsaker man brukar använda, kött, smör och grädde är relativt sett billigare här, och trycket från reklamen så mycket starkare. – Det finns väldigt mycket bilder av smala, käcka, häftiga ungdomar som sitter stilla i soffan och dricker läskedrycker och äter chips. Det är ju ingen sann bild, men det är inte så lätt att se det varken när man är ung eller gammal. Kommer ofta från kärnfamiljer Det som talar för dessa barna är att de ofta kommer från kärnfamiljer med fasta middagstider och stark tradition av att samlas kring bordet. Där finns en bra grund för förebyggande arbete, säger Maria Magnusson. Men de som ska riva detta behöver större resurer, tycker hon. – Lärarna i skolan kämpar mycket med detta, men vi vet ju alla hur läget är inom skolan. Det är många problem som kräver akut ingripande, så man hinner inte satsa på detta som många männskor vet att man ska arbeta med, säger Maria Magnusson.
Kristina Hedberg, Göteborg kristina.hedberg@gbg.sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".