Tysk skola inför uppförande på schemat

I Tyskland där det blossat upp en debatt om hur skolelever uppför sig, och där det nu diskuteras om man ska införa uppförande som ett betyg i skolan. Ekots Therese Larsson har besökt en skola i en förort till Bremen i nordvästra Tyskland, som tagit det hela ett steg längre och som första skola i landet precis infört uppförande som ett eget ämne.
- Smärtgränsen är nådd, säger Karl Witte, rektor på en skola för mellan- och högstadieelever utanför Bremen. Framförallt så är tonen mellan eleverna väldigt, rå och ohövlig, du skulle höra vad de kallar varandra. Vi kände att läget var katastrofalt och att vi var tvungna att göra något. Uppförande en timme i veckan Lösningen heter UBV - Umgang - Benimm - Verhalten - eller på svenska närmast översatt - uppförande. En timme i veckan ska rektorn lära skolans 10-åringar hur man hälsar, hur man ber om saker, ursäktar sig, och framförallt att respektera andra människor. Kort sagt, det allra mest grundläggande sociala koderna. - Vårt intryck är att det här saknas hos många, säger Karl Witte. En åsikt som delas av Bremens skolminister Willi Lemke, som var den som satte igång debatten, när han i somras i en tidningsintervju beklagade sig över allt från skolflickors allt för sexiga kläder till hur ohyfsade ungdomar är. Omdiskuterade undervisning Ett utspel som fick rektor Witte att dra igång sin omdiskuterade undervisning, som kallats allt från nödvändig till stenålderspedagogik. Intresset för hur det ska gå är enormt och det är för ett uppbåd journalister som Willi Lemke på den allra första UBV-timmen.
Therese Larsson therese.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".