Arlanda flygplats saknar läkare

Det finns ingen fast medicinsk personal på Arlanda flygplats som kan ta hand om resenärer som blir sjuka. I stället söker man sjukvårdspersonal som råkar finnas på plats via högtalare, och läkare tycker inte att det är något bra system.
- Nej det här är en nödlösning, egentligen är det så att i samhället ansvarar Landstinget för sjukvården. Men man hittar inte heller Ikea-läkare på Ikea eller Åhléns-läkare på Åhléns eller någon särskild läkarstation på centralstationen utan det här är ju något som samhället och Landstinget ska sköta den här typen av sjukvård, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda flygplats. Otillfredställande situation Det är en eller två gånger om dagen som personalen på Arlanda måste ropa efter någon sjukvårdskunnig i högtalarna. Då uppstår en situation som är otillfredställande både för den som blir sjuk och för flygplatsen men också för läkaren svarar på uppropet och på sin fritid och bara minuter innan han eller hon själv ska sätta sig på ett flygplan plötsligt ska göra en akutinsats. Kanske på ett område som läkarn inte är expert på, som till exempel att en kirurg plötsligt ska bedöma ett allergianfall, eller att läkarn på en minut fatta beslut om ett barn som har slagit huvudet i stengolvet klarar en flygning till thailand eller borde åka till sjukhus i stället. Landstinget har aldrig haft någon sjukvårdspersonal på Arlanda, tidigare fanns en akutmottagning på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby inte så långt ifrån Arlanda, men den är nerlagd. Samtal med landstinget förs Enligt luftfartsverket så förs det samtal med Stockholms läns landsting om att få bättre sjukvårdsresurser till Arlanda, om någon blir svårt sjuk eller skadar sig, men det har inte lett till något ännu. Tyvärr så har dessutom många av sjukdomsfallen på Arlanda lite eller inte alls att göra med resan - Det är stort antal av dem som inte är knutna till flygplatsen borde ha hanterats innan man ställde sig i situation att checka in och först då känna efter om man mår dåligt eller inte, säger Jan Lindqvist.
Stefan Winiger stefan.winiger@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".