Mäklare fuskar med provision visar granskning

Många fastighetsmäklare fuskar med inkomstuppgifterna i sina deklarationer. Det visar en kontroll som skattemyndigheten i Jönköpings och Östergötlands län har gjort. 85 procent av de granskade mäklarföretagen hade inte redovisat inkomsterna korrekt och 20 mäklare har hittills polisanmälts.
–Huvudsakligen är det undanhållna provisioner, alltså vid försäljning av fastigheter, säger Åke Skoglund på skattemyndighetens ekosektion. På frågan om det här är slarv eller medvetet fusk svarar Åke Skoglund att det nog är både slarv och fusk. –Stora delar uppfattar i alla fall vi att det rör sig om medvetet undanhållande av inkomster, fortsätter han. Totalt handlar det om 12 miljoner i undanhållen skatt som skttemyndigheten hittat vid genomgången av inkomsterna från dom drygt 50 mäklarföretagen. Kontrollen är i viss mån riktad eftersom man i flera fall redan haft misstankar om fusk. 46 av de 54 företagen som granskats hade någon form av felaktigheter i sin bokfäring. I en del av fallen handlar det om avdrag som inte godkänts eller förmåner som inte redovisats. Men överraskande många mäklare har helt enkelt låtit bli att redovisa alla inkomster man haft från försäljningar av bostäder. 20 mäklare har anmälts till åklagare hittills och fem av dem har hunnit dömas för bokförings- eller skattebrott. Liknande kontroller har gjorts på andra håll i landet, med ungefär samma resultat. Åke Skoglund tror att det är dom stora pengarna i branschen som skapat en slags snikenhet. –Ja, försäljningen av fastigheter har ju tagit fart och det har blivit ökade priser och därmed större provisioner för mäklarna och det är väl så att mycket vill ha mer, säger han. Från mäklarbranschen är det svårt att få några kommentarer till granskningen. Frågan är känslig och få vill uttala sig. Men Åke Larsson som arbetar på en mäklarfirma i Jönköping och som klarat sig bra i granskningen har svårt att tänka sig att det medvetna fusket är stort. –Det låter ju inte bra men jag skulle kunna tänka mig samma resultat även för andra branscher. Det beror på den djungel av regler och anvisningar från skattemyndigheten som vi måste följa och det är inte alltid så enkelt att följa dem till punkt och pricka. Det är ju allt från representation till kurser som man undrar om de är avdragsgilla. –Håller man på och myglar medvetet och rufflar så tror jag inte man får något förtroende på marknaden och då kommer inte kunderna tillbaka, avslutar Åke Skoglund, fastighetsmäklare i Jönköping.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".